ikona.png, 0 kB Nokturno.net / tvorba / dílko

  

+ přidej: dílko | obrázek» přihlásit | zaregistruj se

Velký ukazovák

07.10.06 | čtenář Jindřich František, @ | 2029 x | vypínač

Velký ukazovák

(Bajka, nebo nebajka?)


Za devatero horami a devatero řekami, ale možná ještě o něco blíže, žil jednou jeden král. „Velký Ukazovák“ mu tam říkali. Od hlavy až k patě celý v šarlatu seděl na trůně pod rudými nebesy a vládl. Byla to tuhá vláda, neboť na jeho pokyn museli lézt všichni tam, kam ukázal a kam by jinak nikdy nikdo ani nevkročil. Tak se nakonec dostali až do míst, kam sice jeden druhého často s chutí posílali, ale kam se nikomu z nich dobrovolně nechtělo. Brzy tam bylo přeplněno, neveselo, nevlídno…
Dnes už nikdo nespočítá, kolik hektolitrů šaratice bylo zapotřebí, aby se důkladně zaryglovaná vrata provalila a aby se dostali zas všichni ven.
„Už je to tady, už je to tady!“ volali z plných plic, cinkali klíči a radostně se hrnuli k natrženému východu. Tam nabírali čerstvý vzduch a ejhle – byl ho tam dostatek a jeho vůně byla tak omamná, až se z toho tajil dech. Jaký div, že to mnohým sedlo na mozek a začali hned přemýšlet, jak si to božské aroma ještě více vylepšit? Proč by také měli čichat všichni stejnou vůni, když jí bylo všude dost?
Jak už to tak bývá, našel se tam jakýsi zatoulaný indián, takové individuum nejapné (kdo ví, co to vlastně bylo zač?), a ten dostal zvláštní nápad: Což tak vyměnit ten ukazovák za jiný přijatelný prst?
A protože se žádná blbost dlouho neutají, rozkřikla se zpráva rychle do světa. Našlo se hned mnoho přeochotných rukou, které chtěly pomoci a nabízely prsty k použití. Až ze vzdálené ciziny napřahovaly tu ukazovák, tu prostředník, tam prsteník či palec – dokonce i nejeden domácí malíček se objevil, aby nepřišel o nic z toho, co se nabízelo na chudičkém stole. Už tam toho sice mnoho nebylo a páchlo to po nedávném třesku, ale (jak se říká) dobrá hospodyňka pro pírko i přes plot skočí – natož ziskuchtivý prst: Ten si pro pár grošů vleze kamkoli…
Tak přisedl prst k prstu, v bratrském prstokladu jedli, pili, hodovali, až nezůstalo vůbec nic. Teprve pak poznali, že jsou všichni zase tam, odkud se s tak velkou slávou vrátili.

Poslání :
Strč prst skrz krk…


 Přidat komentář 




› Online 19


O nokturnu

Nokturno je místem pro všechny milovníky fantasie, dobrého počtení a rozumné rozpravy.

©1999-2024 Skaven

Shrnutí

komentářů: 14769
článků: 557
obrázků: 3653
dílek: 6445
autorů: 866