ikona.png, 0 kB Nokturno.net / tvorba / dílko

  

+ přidej: dílko | obrázek» přihlásit | zaregistruj se

BLANKA

22.03.07 | čtenář Zdeněk Huspek, @ | 3053 x | vypínač

Letní ráno voní deštěm, na kolejích pokrytých slabounkou vrstvou rzi je chvilka klidu pro vystřídání směn. Z  výhybkářské boudy vyšla Blanka, v  ruce kovový kroužek se svazkem klíčů. U  první výhybky se zastavila, podívala k  nástupišti a zvedla závaží. Dlouhé ocelové jazyky se přesunuly a se zachvěním přimkly ke koleji. Blanka se sehnula, několik tmavých vlasů jí spadlo do čela, výhybku zamkla a šla dál.
U  nejvzdálenější výměny přehlédla vlakovou cestu a zachvěla se. Přes bílou košili se na tělo dral ranní chlad. Blanka se rozběhla, prudce otevřela dveře boudy až sklo zarachotilo a žena v  montérkách zvedla hlavu od stolu.
„Je to,“ vydechla Blanka a rozvěsila klíče podle čísel na popsanou desku. Žena vstala, okénkem ve dveřích zkontrolovala výhybky, potom desku a v  tu chvíli se ozvalo dlouhé zvonění telefonu.
„Dvanáctka má pro vlak dvacet osm třináct postaveno a volno Růžičková,“ zadrmolila do sluchátka a zavěsila.

V  korunách borovic šumí vítr, bosá chodidla zapleskají po dlaždicích předsíně, přeběhnou zametené zápraží, rosa v  trávě zahrady zastudí a chodidla se smeknou po jehličí počínajícího lesa za plotem. Dívka běží a krátké šaty se míhají kolem opálených nohou, kmeny uhýbají z  cesty a nízká větev občas hrábne po vlajících vlasech. Na okraji paseky padá dívka do mechu a trávy a kapičky rosy splynou se slzami. Zachvívající se ramena pohladí první paprsky slunce… otec se před chvíli vrátil z  hospody a předvedl doma malé peklo.

V  oblouku tratě se objevila parní lokomotiva, za ní články osobních vagónů. Blanka strnula u  dřevěného zábradlíčka boudy s  praporkem v  ruce, mašina projela okolo, z  okénka se usmíval topič nadšený krásným Blančiným profilem, zamával a cosi volal, rozumět mu stejně nebylo, a samou radostí nad koncem šichty a letním ránem zakoukal skoro uprostřed nástupiště.
Růžičková s  povzdechem zakroutila hlavou, sundala s  desky klíče, odemkni to a připrav pro posunovací mašinu, pojede z  depa.
Blanka přestavěla výhybky a praporkem zamávala na parní mašinku, která zvolna pobafávala a odfukovala šedý kouř z  vysokého komína. Starý strojvedoucí se vyklonil, maličko pozvedl umaštěnou čepici, ahoj děvče, dneska celej den spolu? Jo jo, až do večera, zavolala za mašinou a strojvedoucí přitáhl regulátor a mašinka poskočila a topič na druhé straně povídá – pomalu Pepo, ať mi nerozfoukáš oheň, neboj Jarouši, řekl fíra, dneska musíme jezdit jako rychlík, ale já ti to odpoledne půjčím, neboj.
Okamžik na to táhne mašina osobní soupravu z  nástupiště do odstavného kolejiště, strojvedoucí houká svým specifickým způsobem hůů ůůů hůůů, Blanka mává praporkem a poslouchá třepetání látky ve větru. Z  okénka služebního vagónu se vyklání posunovač Mirek s  rozpláclým nosem boxera, ahoj blanickej rytíři, volá, jak ses vyspala, a sama? zubí se a Blanka hrozí praporkem. Souprava jede pomalu, do dveří boudy volá vedoucí posunu postup práce, Blanka hledí na jeho odstávající uši a směje se, protože starý Konopásek sedící na podlaze otevřených dveří posledního vozu napodobuje dlaněmi plácání sloních uší a bradou ukazuje na vedoucího. Nakonec i  on naskočil na schůdky, slunce začíná hřát do zad a Blanka jde připravit cestu pro jinou soupravu osobních vozů, kterou záloha bude přistavovat k  nástupišti.

V  korunách borovic šumí vítr, podpadky bílých střevíčků zaklapou dlaždicemi chodby, trhnutí jedné a potom druhé nohy a boty zůstávají na zápraží, chodidla proběhnou vychládající trávou a smeknou se po jehličí, dívka běží a dlouhé svatební šaty vlají kolem opálených lýtek. Kmeny uhýbají z  cesty a na okraji paseky padá dívka do sytě zelené trávy. Paprsky zapadajícího slunce se opatrně dotýkají chvějících se ramen… v  domku u  lesa svatební hostina v  plném proudu a ženich spí s  hlavou položenou na stole politým pivem a červeným vínem…

Odpolední horko svěsilo listy zaprášené břízky vedle boudy, Blanka stojí s  praporkem u  zábradlíčka a sleduje nekonečnou řadu osobních vozů mezinárodního rychlíku, za vyleštěnými okny kravaty oholených mužů a světlé halenky načesaných žen, lahve plzeňského s  spokojené tváře, taky bych chtěla cestovat do země s  nápisy cizí řečí na obchodech a prohlížet si z  venkovní zahrádky kavárničky úhledné náměstí s  různobarevnými fasádami domů, sní Blanka a slabě se usmívá na vojáka, stojícího ve dveřích posledního vozu.
Místo cesty rychlíkem čeká ji cesta mezi výhybkami, místo ranních běhu už jen chůze jen co noha nohu mine, i  černobílá závaží jsou o  poznání těžší než ráno. Nahoře mezi soupravami zvuk píšťalky, návěst praporkem a záloha přistavuje poslední soupravu. Posunovači se unaveně usmívají a těší se na jedno orosené do bufetu, ahoj Blanko a přijď zítra zas, protože určitě nevíš, jak je prostor kolem tebe plný pohody a dobré nálady…
Ještě připravit pro mašinu do depa, v  peronech se zvedá sloup kouře a strojvedoucí houká své hůů ůůů hůů, přitáhne regulátor a mašinka s  lomozem klepe ojnicemi kolem boudy. S  nepřítomným úsměvem přestavuje Blanka výhybky pro poslední vlak a v  boudě si prohlíží zaprášené nohavice kalhot.

*Necelý rok po svatbě vrací se Blanka po noční po malého bytu na sídlišti a barevný úsměv se rozpadá na tisíc úlomků, na stole pokoje nedopitá láhev a několik sklenic, na křesle naházené cizí ženské prádlo. Blanka stojí opřená o  dveře s  očima dokořán, řinčení kastrůlků probouzí spáče na gauči a pod Blančinýma nohama se míhají schody a asfalt chodníku, vítr se prohání nad rovnými střechami šedivých fasád a obloha je olověná, nabraná těžkými mraky… Slunce, ty krásná ohnivá koule, kde jsi? *

Věčnost Blančina bytí se na okamžik zastavila a v  mlze se mihly útržky – dětské batolení na dvorku mezi slepicemi, údery školní brašny při útěku po skončení vyučování, jakási zeď s  nápisem BLANKA A  PEPÍK, strhané rysy otcovy tváře… najednou tu byla vůně jehličí a lesa, mihotavá tma a táhlý oblouk tratě se stříbrnými pásy kolejí a žluté, do délky rozmazané šmouhy dunících expresů… tu noc Blanka zůstala stát na samém okraji svého života.

Do výhybkářské boudy přišla hodinu po začátku šichty, vlasy slepené vlhkem, prázdné oči a kruhy od nevyspání, čekali na ní, vedoucí posunu s  odstátýma ušima, šedovlasý Konopásek i  Růžičková v  montérkách, Mirek s  boxerským nosem ji vzal kolem ramen a velkou rukou nešikovně pohladil po vlasech, jako se hladívají malé holčičky.
Podívala se na něho a zavrtěla hlavou, ba jo, řekl rozpačitým hlasem, to přejde a natáhl k  ní ruku se sklenicí vody.

www.multiweblog­.estranky.cz




 Přidat komentář 




› Online 25


O nokturnu

Nokturno je místem pro všechny milovníky fantasie, dobrého počtení a rozumné rozpravy.

©1999-2024 Skaven

Shrnutí

komentářů: 14769
článků: 557
obrázků: 3653
dílek: 6441
autorů: 866