ikona.png, 0 kB Nokturno.net / tvorba / dílko

  

+ přidej: dílko | obrázek» přihlásit | zaregistruj se

Příjemné žití

17.10.09 | Marek Olbrecht, @, další tvorba | 2042 x | vypínač

Je jeden z těch nádherných zimních večerů. Do domovů už dojíždějí poslední členové, silnice jsou opět posypávány sněhovými vločkami, na již napadaný sníh svítí oranžové světlo luceren a dodává mu nezaměnitelný ráz, jakoby teplé deky.
Sníh je i na větvičkách stromků a malých porostů, které přežívají zimu.
Sedím u televize a dívám se na záznam hokejového zápasu z noci, v němž se, v kanadsko-americké NHL, utkali New York Rangers a Vancouver Canucks.
V komerční přestávce přepínám na nějakou americkou televizní show. Vystupují zde hvězdy z mnoha filmů.
Kdysi jsem snil o mnoha těchto hvězdách, ale brzy jsem přišel na to, že ani s jednou z nich žít nebudu. A jsem rád. Slyšel jsem, a je to i vidět, že mnoho umělců není v osobním životě št´astných, jen se honí za materiální hodnotou, prodávají své těla před kamerou, aby se stali slavnými. Ale proč? Vždyt´ žijeme jen jednou, tak proč bychom se měli za něčím honit? Podle mě je to vše děláno kvůli penězům, to je hlavní krédo této doby, a když je nemáš, tak jsi jakoby odepsaný, naštěstí v tom nejsi nikdy sám, vždycky je někdo, kdo je na tom jako ty.
A takový jsem i já, nikdy jsem peníze a majetky neměl, byl jsem celý život sám, ale našel jsem štěstí, a to ne v hmotných statcích, ale v mé ženě.
Byl jsem tehdy nezaměstnaný, bez peněz, vydělával jsem si jen příležitostnými brigádami v několika pracích, jednou jsem jel na večer, jednou na ráno, a za to málo, co jsem měl, jsem ji i získal. Nikdy jsem se před ní nebavil na rande o penězích, ani opráci, snažil jsem se tohoto tématu vyhnout, a dařilo se. Jednou jsem se mu nevyhnul, a to jsem šel s pravdou ven o těch brigádách, o úřadu práce a dalších věcech. Divila se, odkud beru na to, abych ji pozval na takovou úžasnou večeři, řekl jsem ji at´ to neřeší, jo, to jsem jí řekl. Neřeš to.
Tehdy se na mě užaslé podívala apoprvé jsem si všiml úplného štěstí v jejich očích.
Nyní jsem s ní už sedmým rokem, říká se, že je to rizikový rok, ale podle mě to není pravda, podle mě ten, kdo ho chce mít rizikový, nebo se jej obává, ten ho takový taky má, někdo, jakojá, kdo na to nemyslí, má tento, i jiné roky, v pohodě.
Ted´ tedy sedím na gauči, nerozvaluji se, nejsem takový ten úplný lenoch alias mouchy snězte si mě, jsem připravený k tomu, že drahá polovička po mě bude něco chtít, že zavolá něco jako: „Pojd´ sem!“
Ale zatím nic, místo toho ji sleduji, jak vchází za mnou, podává mi večeři, říká: „Na,“ a usedá do křesla, mezitím jsem opět přepl na hokej. Napadá mě, kolik ženských se dívá s manželem na hokej, těžko říct, protože já měl v životě jen jednu ženu, tuto, a ta se se mnou dívala vždycky. A to skoro na cokoli. Kromě hororů, ty nesnášela, a tak jsem se taky na ně nedíval, a můžu říct, že dnes ani nemám chut´, hodně mě tahle ženská změnila, spíše se dívám už jen na romantické, občas i na akční nebo thrillery, ale tokdyž je ona v práci, snažím se jí vyhovět ve všem, tedy skoro, nikdy nemůžete druhému ve všem vyhovět, to nejde.
Dívám se na ni, ptá se mě: „Kdo vede?“
Já odpovídám: „Renžři, dva jedna.“
Ona na to: „Kde se hraje?“
Já: „V Madison Square Garden.“
Kývne, že rozumí. Nechápu, jak může vědět, kde je Madison Square Garden, ale neptám se. Možná mi to chtěla jen ulehčit, ukázat pochopení, kdo ví.
Nevyznám se v některých věcech v ní, to nejde.
Znovu se na ni koukám a napadámě,že možná není modelka nebo sexy herečka nebo nejprsatější ženská na světě, ale pro mě je ta jediná, mám k ní důvěru, kterou ve mě podpořila mnoha lety své pomoci mi a naopak já se snažil jí to oplácet, což se mi povedlo, myslím si.
Moje matka mi kdysi říkala, že z krásné mísy se nenajím, a je to pravda, čímž neříkám, že by žena žijící se mnou nebyla krásná, to je, ale ten citát má hluboký vnitřní význam, který jsem pochopil asi až dnes, tohoto večera, kdy jsme byli spolu v jedné místnosti, dívali se na společnou věc a za okny nás možná sledovaly sněhové vločky a přály nám hodně štěstí.


 Přidat komentář 




› Online 15


O nokturnu

Nokturno je místem pro všechny milovníky fantasie, dobrého počtení a rozumné rozpravy.

©1999-2024 Skaven

Shrnutí

komentářů: 14769
článků: 557
obrázků: 3653
dílek: 6441
autorů: 866