ikona.png, 0 kB Nokturno.net / tvorba / dílko

  

+ přidej: dílko | obrázek» přihlásit | zaregistruj se

V-V-V

06.04.07 | David Kartaš, @, další tvorba | 2248 x | vypínač

V-V-V

Nad Mrtvolou stál policista a držel papír na němž bylo napsáno:
„V-V-V“.Byl to „Césaron“.

Na Orlughu bylo zrovna léto.To bylo neobvyklé,ale sem tam se to stávalo.Kněz(slo­vo,které bylo shodou okolností stejné u  Dooneů i  Naarvicků a které znamenalo totéž a které má stejný význam jako na naší Zemy) Jox Ju III.,Pátý Kněz (Diecéze) Xoitydy(u  Naar­vicků,u  Doone­ů=Talida) Asisxcké zrovna vyšel na chodbu a díval se dolů z  patnáctého patra své Rovné Věže z  Asisx,jež byla domem jeho a rady šesti set třiceti osmi,sídlo a kasárna člennů armády a skladištěm Xoitydy a Nejvyšším Chrámem v  šestnáctém patře,s  menšími a se zvyšujícím se patrem stále přepychovějšími a pyšnějšími kostelíky.Jox Ju byl třetím Knězem toho jména,nástupce stejnojmenného jež nastoupil po stejnojmenném,jehož dva předchůdci se jmenovali Vaashikh a Nassheshikh, oficiálně zdiskreditovaní pro jejich liberální politiku,ale ve skutečnosti dobří muži.Jistě si mnoho lidí přálo,aby byli rehabilitováni,ale nešlo to a Jox Ju,II. ani III. a rozhodně ne I.,(jež zinscenoval jejich svržení a vtažení do bláta a svou korunovaci) se nemohly zeptat.
Ketrardicha Sistus V. odmítal celý svůj pětaosmdesátiletý život(neb se narodil jako 14-ti letý a velký křesťan) jakékoliv změny kterýchkoliv dogmat Ustermanské Církve(od Ustermana,Syna Bodího,jež sestoupil na zem aby očistil Orlugh od hříchu a byl zabit Gianem Onským),jediné povolené Církve na Orlughu.Jedině smrt Ketrardichy mohla oba rehabilitovat,skrz jeho nástupce,ale záleží na tom?Je mu třiašedesát a jeho otec se dožil Sto Čtyřiceti,jeho nejstaršímu bratrovi je Sto Osm,jeho děd zemřel před dvěma roky ve věku Sto Sedmdesáti Pěti.Takže nejspíš Jox Ju přežije.Když se otočil,uzřel mladého Naarvicka v  černém šatu s  pompézním,pras­klým černým sluncem na hrudi,což mohlo znamenat jediné.
Ketrardicha zemřel.

Starý Dooneský sedlák Gioxtista Masxisastixo hospodařil na půdě přidělené předchozím Knězem v  Asisx i  přes Ketrardichovy protesty,cože vedlo k  tomu,že kněz Jox Ju II. zemřel dva týdny po udělení Definitivního Přidělení Rodině Masxisastixo.Když uviděl na Hradě Hxkaia Mussxi černou vlajku s  prasklým černým sluncem,zaradoval se.Věděl,že ať budoucost přinese co chce,tak hrozné jako za vlády Sista V. to nebude.

Jox Ju III. jel v  opravdu prastarém Aeromobilu k  Zámku Věčné Blaženosti.
Už zdálky viděl starého Dooneského kastelána přilehlých historických zámků Hux Axexa,bývalí malíř,jemuž Sistus V. zakázal další studia.Maloval hlavně oblohu.Uvítal Joxe Jua a zavedl je do svého dřevěného domu na sklenku Hruškového Vína.Zde se ptal Jox Ju,co se vlastně stalo,ale Hux odpověděl starým církevním proslovem:
„Diu Scintia Moo.“,neboli „Vše co se stalo bude odkryto“.Poté zmlkl a do vypouklé sklenice nalil žlutavou kapalinu.
Jox Ju ji vypil na ex a poté počal kašlat.
„Plíseň došla opravdu daleko.“.

V  hale byla na zemi mrtvola a jeden policista.Seděl na starodávné židly.
Pak se zvedl a prošel kolem shromážděných „církevníků“­.Procházel jejich kapsi,pak došel k  Jox Juovi a usmál se.

„Ano.Byl jste to vy.Vraždil jste,shoval jste se a předstíráte příchod a zanechal jste lístek aby jste napodobil dávno mrtvého vraha!“

Jox Ju se ani nebránil,protože poznal Policistu Uvu,oblastního blba a s  blbem je lepší se nehádam,snad na stanici bude někdo s  mozkem.

Když už Jox Juovi nasazoval pouta ozvalo se od stropu:„Vy jste blb!“.

U  stropu,přivázán na Lustr byl známý vrah Césaron.Vypadalo,že se měl dobře,protože přivázán s  ním byla i  mrtvola losa a psací stůl s  potřebami.
Césaron při výslechu přiznal že:
„Dobře namířená tužka může být smrtelnější než revolver.“.
Jox Ju a další zvolili nové Ketrardechu,ale přesto v  nich zůstala pachuť,
protože si ani jednou,při všech těch nucených audiencích,vraha nevšimla.

poznámka.Komu nedá spát název této povídky,(V-V-V-),jde o  zkráceninu přísloví:„Vennxhi Vulle Vae“,tedy „Hleď tam,kde znáš ale nehledíš.“.


  • Diskuze: 1 komentář, nejnovější: 11.04, 17:32 - Kristy P.
 Přidat komentář 




› Online 12


O nokturnu

Nokturno je místem pro všechny milovníky fantasie, dobrého počtení a rozumné rozpravy.

©1999-2024 Skaven

Shrnutí

komentářů: 14769
článků: 557
obrázků: 3653
dílek: 6445
autorů: 866